+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
                                                                                                                Τήνος 24/02/2017
Προς  το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
Η περίοδος της Τεσσαρακοστής χαρακτηρίζεται ως καιρός προσευχής, νηστείας και αγαθοεργίας. Είναι κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε. Εκείνο όμως που ίσως δε γνωρίζουμε είναι: το πώς να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε και να κάνουμε φιλανθρωπία.
Και οι τρεις αυτές υποδείξεις, που μας κάνει ο Κύριος μέσω της Εκκλησίας, συχνά παρερμηνεύονται ή παρεξηγούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Αν κατά την περίοδο αυτή ο Κύριος μας καλούσε απλώς να αυξήσουμε την προσευχή, την υλική νηστεία και εγκράτεια, τότε θα ήταν μία εύκολη και απλή υπόθεση και όλοι στο τέλος αυτής της περιόδου θα μπορούσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι πως τηρήσαμε στο ακέραιο αυτό που ο Κύριος μας ζήτησε. Όμως  ο Κύριος μας ζητά πολύ περισσότερο από αυτό. Μας  λέει: «Μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο».
Η  Εκκλησία την πρώτη  ημέρα της Τεσσαρακοστής χρησιμοποίησε ένα σύμβολο μετανοίας. Η λίγη στάχτη, που θα δεχθούμε πάνω στο κεφάλι μας την Τετάρτη της στάχτης είναι το σύμβολο της πρόθεσής μας να προχωρήσουμε στη μετάνοια, με σκοπό να φθάσουμε και στη μεταστροφή. «Να μη δεχθούμε δηλαδή μάταια τη χάρη του Θεού».
Μπορούμε κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής να πολλαπλασιάσουμε τις προσευχές μας, να επιλέξουμε την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής μας, κάνοντας δηλαδή νηστεία, εγκράτεια και φιλανθρωπία, όμως αν δεν προσπαθήσουμε να διώξουμε τον εγωκεντρισμό μας, και να θέσουμε ως οδηγό της ζωής μας τον ίδιο το Χριστό, ματαιοπονούμε. Ακόμα κι αν δε φάμε καθόλου κρέας όλη την Τεσσαρακοστή, ή  αν στερηθούμε ολοκληρωτικά το λάδι  και τα γαλακτοκομικά, δε θα  έχουμε ωφεληθεί  τίποτε στην πνευματική μας ζωή, αν δεν επιδιώξουμε τη μεταστροφή μας.
Μήπως όμως με αυτό προτείνω: να μην κάνουμε εγκράτεια και νηστεία; Όχι βέβαια! Προτείνω απλώς να μην περιοριστούμε σ’ αυτού του είδους τη νηστεία και την εγκράτεια. Έχουμε άλλα είδη που οφείλουμε να νηστέψουμε και να στερηθούμε. Υπάρχει ένα άλλο είδος νηστείας, που είναι πολύ πιο δύσκολη. Είναι η νηστεία από τον εγωισμό μας, τις κακίες μας, την έλλειψη αγάπης, τις κακές συνήθειές μας, τα πάθη μας. Μόνο αυτή η νηστεία μας εξασφαλίζει τη μεταστροφή.
Μεταστροφή, σημαίνει να αλλάξουμε κατεύθυνση στην πορεία της ζωής μας. Όχι απλώς με μια μικρή διόρθωση της πορείας μας, αλλά με μια ριζική και άνευ όρων αλλαγή. Μεταστροφή σημαίνει να πάμε ενάντια στο ρεύμα του κόσμου. Στο ρεύμα που δημιουργεί η τυπική και επιφανειακή χριστιανική ζωή και να ακολουθήσουμε τον Ιησού που μας επαναλαμβάνει: «Εγώ είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή».
Στην περίοδο της Τεσσαρακοστής οφείλουμε να βάλουμε ψηλά τον πήχη των  πνευματικών μας προσπαθειών, για να φθάσουμε στο επίπεδο του Ευαγγελίου. Ενός Ευαγγελίου που δεν είναι απλά ένα βιβλίο, αλλά ένα ζωντανό πρόσωπο. Είναι ο ίδιος ο ενσαρκωμένος Λόγος του  Θεού, ο απεσταλμένος από την αγάπη του Θεού Πατέρα προς το λαό Του, ο Ιησούς Χριστός.
Το «μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» δεν αφορά σε μία μόνο στιγμή ή σε κάποιες στιγμές της ζωής μας, αλλά σε όλη τη ζωή μας. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή είναι καιρός κατάλληλος, καιρός χάρης. Σε κάθε στιγμή μας υπενθυμίζει πως πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ιησού και να προσπαθούμε να παραμένουμε ενωμένοι μαζί Του. Ενωμένοι, ακόμη κι όταν υπάρχουν οι τόσες δυσκολίες, η πνευματική κόπωση, οι πτώσεις! Ακόμη και στις στιγμές που έχουμε τον πειρασμό να εγκαταλείψουμε  το δύσκολο δρόμο του Χριστού και ν’ ακολουθήσουμε  τον εύκολο  δικό μας δρόμο. Όμως διερωτηθήκαμε: ο δικός μας δρόμος, πού μας οδηγεί;
Για να φθάσουμε στον τελικό σκοπό της πνευματικής αυτής πορείας, έχουμε ανάγκη από τον Κύριο, μας το είπε καθαρά, «χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάνετε τίποτε». Ας ακούσουμε τον ίδιο που συνεχίζει να μας μιλά, επειδή θέλει το καλό μας ,την ευτυχία μας, όχι μόνο την προσωρινή πάνω στη γη, αλλά την αιώνια μαζί του. Ας ακούσουμε και ας μελετήσουμε, με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, το Λόγο που θα μας απευθύνει ιδιαίτερα σ’ αυτή τη λειτουργική περίοδο.
Ποτέ να μην ξεχνάμε εκείνη την όμορφη και φιλική συμβουλή του Κυρίου: «μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» και προπάντων στον κατάλληλο αυτό καιρό που  είναι η ευλογημένη Τεσσαρακοστή του έτους 2017.
 
Αδελφοί μου και αδελφές μου, καλή και αγία Τεσσαρακοστή!

Ο Επίσκοπός σας
+Νικόλαος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top