ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΩΝ ΤΕΦΡΩΝ 2016. 
Η περίοδος της Σαρακοστής αρχίζει με ένα κείμενο  του προφήτη Ιωήλ που δίνει όλο το νόημα και την ιδιαίτερη αξία που έχει για την πνευματική μας ζωή αυτή η περίοδος.
Ο Προφήτης  προσκαλεί  το λαό με έντονο τόνο και με δραματικό τρόπο  να επιστρέψει στον Κύριο με όλη του την καρδιά.  Δεν πρέπει να είναι μια επιφανειακή και προσωρινή μεταστροφή αλλά «με όλη την καρδιά» που θα αγκαλιάζει δηλαδή όλη τη συμπεριφορά του. Τότε  μόνο μπορεί να οδηγηθεί στην αληθινή μετάνοια, για να φθάσει στη μεταστροφή  και να δεχθεί το έλεος και την ευλογία του Θεού.(πρώτο ανάγνωσμα). Αυτά τα λόγια του Προφήτη βρίσκουν απήχηση και στην επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους ο οποίος προτρέπει τους Κορινθίους αλλά και σήμερα όλους εμάς:«συμφιλιωθείτε με το Θεό». Είναι λόγια που εκφράζουν  την καλοσυνάτη διάθεση  του Κυρίου  να χορηγήσει την συγνώμη Του σε όποιον επιστρέψει κοντά του. Ποιος πράγματι είναι τόσο αναμάρτητος μπροστά στο Θεό, που να μην έχει ανάγκη από μετάνοια και μεταστροφή; «Εάν ο Κύριος παρατηρούσε τις ανομίες μας ποιος θα μπορούσε να αντέξει;» λέει ο ψαλμός. Όμως Εκείνος όπως ακούσαμε στο δεύτερο ανάγνωσμα, είναι γεμάτος από έλεος.
Το Ευαγγέλιο μας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε αυτή την πορεία  μεταστροφής με μια πορεία προς το Θεό: Τα χαρακτηριστικά αυτής της πορείας είναι  η νηστεία, η προσευχή και η αγαθοεργία. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν μπροστά  στα μάτια του Θεού και όχι των ανθρώπων. (ευαγγέλιο). Οι άνθρωποι κοιτάζουν το εξωτερικό  του συνανθρώπου τους, αλλά ο Θεός κοιτάζει το εσωτερικό της καρδιάς τους.
Η μεταστροφή που μας προτείνει ο Ιησούς είναι μια μεταστροφή  εσωτερική. Αυτή μόνο μας επιτρέπει να ξαναπλησιάσουμε το Θεό από τον οποίο απομακρυνθήκαμε με την αμαρτία μας. Η μεταστροφή μας δίνει  τη δυνατότητα να ξαναποκτήσουμε την αγάπη του Θεού η οποία έφθασε στο σημείο να δώσει την ίδια τη ζωή του, ως άνθρωπος, για μας. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα αναβάλουμε για αργότερα αλλά τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός, στην αρχή αυτής της Τεσσαρακοστής να αρχίσουμε την πορεία μεταστροφής. Η Τεσσαρακοστή είναι  καιρός της χάρης, ημέρα της σωτηρίας!
Η Σαρακοστή  μας προσφέρει  την ευκαιρία  να αποβάλουμε τον εγωισμό μας. Στη χριστιανική άσκηση  η απάρνηση του εαυτού μας  κατέχει μία σημαντική θέση γιατί δεν μπορούμε να αποβάλουμε τις αδυναμίες μας και τα πάθη μας χωρίς τη συνδρομή της χάρης του Θεού και τον συνεχή πνευματικό αγώνα. Ας μάθουμε αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής να κάνουμε έστω και μικρές αλλά πολλές απονεκρώσεις και θυσίες. Ας αρνηθούμε ακόμη και τις θεμιτές και  επιτρεπτές προσωπικές απολαύσεις, τις ανέσεις  και τα περιττά αγαθά  και όλα αυτά μόνο από αγάπη για το Θεό. Ας μη ξεχνούμε πως η Σαρακοστή είναι μια πορεία που μας οδηγεί στην φιλία και την αγάπη του Θεού, που γίνεται μόνο με τη μεταστροφή.
Η μεταστροφή από την αμαρτία είναι μια διαδικασία  δύσκολη  και κρυφή. Ο Θεός χτυπά την πόρτα της καρδιάς του αμαρτωλού  και τον  καλεί να προχωρήσει σε μια εσωτερική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Απαιτεί  μία συνεχή πορεία  μεταστροφής. Δεν είναι  μια στιγμιαία αλλαγή απλώς για να την δει ο κόσμος αλλά μία αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς ζωής που γίνεται ενώπιον του Θεού, οποίος  γνωρίζει ακόμη και τις σκέψεις της καρδιάς μας. Είναι λοιπόν η καρδιά μας που πρέπει να αλλάξει και όχι  μόνο η εξωτερική μας εμφάνιση.
Η Σαρακοστή υπενθυμίζει τις σαράντα ημέρες που ο Μωυσής πέρασε νηστεύοντας πάνω στο όρος Σινά  πριν παραλάβει το Δεκάλογο. Θυμίζει  τις σαράντα ημέρες  που πέρασε ο λαός του Ισραήλ στην έρημο που ήταν περίοδος πειρασμών αλλά και ειδικός καιρός παρουσίας και προστασίας του Θεού. Μας  υπενθυμίζει τις σαράντα ημέρες προσευχής του Ιησού στην έρημο πριν αρχίσει την επίσημη αποστολή του και πειράχθηκε από τον διάβολο.
Και ο άνθρωπος στη ζωή του περνά μία έρημο  όπου ο πειρασμός είναι παρών, όπου όμως και του Θεού η παρουσία γίνεται πιο αισθητή πιο ενεργός, πιο παρηγορητική.
Ο Θεός επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο μια ιδιαίτερη στιγμή για την προσωπική μεταστροφή.  Μπορεί αυτή η στιγμή για μας να είναι κατά τη φετινή Σαρακοστή. Γι’ αυτό «εάν σήμερα ακούσομε τη φωνή του Κυρίου ας μη σκληρύνουμε τις καρδιές μας.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top