Αποτέλεσμα εικόνας για Το νόημα της νηστείαςΤο νόημα της νηστείας.

Είναι συνδεδεμένη με την έννοια της Τεσσαρακοστής η
ιδέα της νηστείας. Συνήθως ο κόσμος εννοεί ως νηστεία την αποχή από κάποιες τροφές, κυρίως το κρέας. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η νηστεία είναι η αποχή από κάθετί το βλαβερό στην ψυχή και στο σώμα και το οποίο μας προκαλεί ευχαρίστηση. 

Η αποχή από από κάτι που μας ευχαριστεί, αποτελεί επιβολή στον εαυτό μας, στη σάρκα μας, για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε κάποιο ανώτερο σκοπό. Ο σκοπός αυτός, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αδελφική αγάπη και πιο συγκεκριμένα προς αυτούς οι οποίοι είναι φτωχοί. 

Στους φτωχούς δεν κάνουμε ελεημοσύνη ρίχνοντας στη φούχτα τους μερικά κέρματα. Η πραγματική ελεημοσύνη είναι να τον βοηθήσεις να σταθεί στα πόδια του με κάθε δυνατό τρόπο, αντλώντας δυνάμεις από τον εαυτό σου. 

Παίρνοντας από σένα, το δίνει στον άλλο. Αφαιρώ από μένα κάτι που θεωρώ σημαντικό για μένα, με σκοπό να μπορέσω να καλύψω μια σημαντική ανάγκη του πλησίον. 

Κι αυτό από και με αγάπη. Χωρίς την αγάπη και χωρίς τη στέρησή μου, η νηστεία μου και η ελεημοσύνη μου είναι ψεύτικη και φαρισαϊκή και ο Θεός δεν την ανταμείβει. 

sannicolo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top