Αποτέλεσμα εικόνας για Το νόημα της ΤεσσαρακοστήςΗ έννοια της Τεσσαρακοστής –εξ ου και το όνομά της– είναι η 40ήμερη προετοιμασία των πιστών για το Πάσχα. Κάθε μεγάλη και σπουδαία πράξη του ανθρώπου έχει ανάγκη από προετοιμασία, η οποία και εγγυάται την επιτυχία.
Έτσι και με την εορτή του Πάσχα, την εορτή που όλους μας αφορά, επειδή
αποβλέπει και προετοιμάζει την ανάστασή μας, θέτοντας τα θεμέλια και τις βάσεις για την ανοικοδόμηση της αιωνιότητας.

Δε μπορούμε να αναστηθούμε από μόνοι μας, αλλά μόνο αν είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό, σταυρωμένο, νεκρό και αναστημένο. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται κατά τρόπο αυτόματο και στιγμιαίο, αλλά με καλή προετοιμασία, γνωρίζοντας ένα προς ένα τα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε στην πορεία των 40 ημερών.

 Σκοπός αυτής της πορείας είναι να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας και τη ζωή μας, καθώς και την πρόταση που μας κάνει ο Ιησούς. Δεν είναι υποχρεωτικό να τον ακολουθήσουμε, αλλά αν τον αποφασίσουμε δεν μπορούμε να ακολουθούμε δικούς μας δρόμους, αλλά τον Δρόμο και την πορεία τη δική του, τον Δρόμο του Σταυρού που διάνυσε ο ίδιος.

Έξω από τον δρόμο του Ιησού, σημαίνει έξω από τη ζωή, έξω από τη σωτηρία. Ο ίδιος το είπε: Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Χωρίς εκείνον, τα πάντα είναι χαμένα, ψέμα και θάνατος. Επιβάλλεται, λοιπόν, να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε, πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Αυτό θα το μάθουμε με απόλυτη ασφάλεια κατά την Τεσσαρακοστή. Δεν θα είμαστε μόνοι μας.

Εκατομμύρια πιστοί σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται, με τα ίδια δεδομένα και κάνουν τη δική τους πορεία ο καθένας, αλλά και ενωμένοι όλοι μαζί, ως Εκκλησία. Μπροστά πηγαίνει ο Σταυρός, ακολουθεί η Παναγία η Πονεμένη και ακολουθούμε όλοι: οι άγιοι, οι μάρτυρες του χτες και του σήμερα, οι ψυχές του καθαρτηρίου και εμείς.

Όσοι μείνουν με τη θέλησή τους έξω, μένουν έξω από τη ζωή. Για τούτο η Εκκλησία μας προσκαλεί όλους μα- ζί, σαν ένας λαός που πορεύεται ενωμένος. Πρώτος μας προσκαλεί ο πάπας Φραγκίσκος.  Διάβασε το μήνυμα του για την Τεσσαρακοστή στα «Τηνιακά Μηνύματα». Να μη χαθεί κανένας. Σε κάθε πρόβλημα, υπάρχει ο άλλος αδελφός για να σε στηρίξει.

sannicolo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
Top